Beleef de bijzondere geschiedenis van Godlinze

08/09/2018 t/m 08/09/2018

Het verhaal van Godlinze is bijzonder en nog op veel plekken in het wierdedorp goed zichtbaar. Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 8 september, kunt u dit verhaal over verschillende manieren beleven. Zo is er in Dorpshuis Vinkenhorst een speciale tentoonstelling van de archeologische vondsten die Albert van Giffen in 1919 deed bij de opgraving van het grafveld. De vondsten worden beschikbaar gesteld door Museum Wierdenland in Ezinge en het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Ook is er een film te zien over het ontstaan van de wierde en de geschiedenis van het dorp.

Om 11.00 uur en 15.00 uur kunt u met een gids een wandeling maken over de wierde en naar het grafveld. De gids wijst u onderweg op de vele sporen uit het verleden in het dorp en op wat de dorpsbewoners met de landschapsdeskundigen en architecten van ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’ hebben gedaan om het verhaal van Godlinze te behouden en herstellen. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Startpunt:
Dorpshuis Vinkenhorst
Allersmaweg 17
9908 PD  Godlinze.

3D app

onderzoek-in-godlinze-2017-5

Dorpsbewoners helpen mee met het onderzoek naar de geschiedenis van Godlinze

Binnenkort kunt u overigens ook virtueel terug gaan in de geschiedenis van Godlinze. Het dorp heeft een 3D app ontwikkeld die de opgraving door Albert van Giffen laat zien. U kunt deze app ter plekke downloaden. Met behulp van een 3D bril beleeft u het grafveld zoals in de tijd van deze bekende archeoloog. Meer weten over de app? Hou deze website in de gaten. Binnenkort volgt een berichtje over de lancering.

 

Lezing

Aan de vooravond van de Open Monumentendag houdt conservator Egge Knol van het Groninger Museum in de Kruiskerk in Delfzijl een lezing over wierden in het algemeen en de wierde van Godlinze in het bijzonder. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Kruiskerk Delfzijl
Van Coehoornsingel 21
9934 GP Delfzijl.

Egge Knol houdt een inleiding bij de opening van de tentoonstelling Pioniers van het Noorden in Museum Wierdenland (december 2017).

Conservator Egge Knol houdt een inleiding bij de opening van de tentoonstelling Pioniers van het Noorden in Museum Wierdenland (december 2017).