Herfstkuier rondom Wijnaldumer terpen

14/10/2018 t/m 14/10/2018

Het Archeologisch Steunpunt in Wijnaldum is zondag 14 oktober het startpunt van een begeleide herfstwandeling van 6 kilometer. Dit weekend zijn weer de landelijke archeologiedagen. De wandeling staat in het teken van vondsten en opgravingen in de terpen van Wijnaldum.

De wandeling begint spectaculair met de meest bijzondere vondsten uit het gebied, zoals de fibula die in 1953 op de Tjitsmaterp werd gevonden. Deze kostbare mantelspeld, die nu te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden, is versierd met goud en ingelegd met rood almandijn, afkomstig uit India. De route voert verder langs de nieuwe Terpentoer (Terpentoren) en vervolgens via het deels onverharde pad langs de Ried. De gids vertelt over het ontstaan van de terpenrij ten oosten van het dorp. De resultaten van grootschalige opgravingen in de jaren negentig komen aan bod, maar ook de voormalige spoorlijn en molen.

Op de route liggen onder meer de eeuwenoude boerderij Okkingastate, waarin nu een modern, biologisch melkveebedrijf zit. Zij houden Open Dag (het is de Dutch Agri Food Week). Wandelaars krijgen een rondleiding door de stal. Rond de boerderij zijn workshops, er is een proeverij van onder andere melklikeur en er is een kleine markt met biologische groenten (fan Lyts Ropta), streekproducten en kunst en design rond voedsel. Ook is er een stand met spullen uit de jaren ’50.

De wandeling begint om 13.00 uur in het Archeologisch Steunpunt in de consistorie achter de kerk van Wijnaldum.
Kosten deelname € 4,-
Honden mogen mee, maar alleen aangelijnd.