Heropening zodenhuis Firdgum

 

Het is zover! Het zodenhuis in Firdgum wordt heropend. Het huis stortte in 2013 gedeeltelijk in, maar is inmiddels helemaal hersteld. Op vrijdag 6 november (15:45 uur) opent gedeputeerde Johannes Kramer de voltooide reconstructie van de middeleeuwse boerderij. Naast de officiële opening vertelt Karin Sjoukes wat er staat te gebeuren in het kader van Terpen- en Wierdenland, een verhaal in ontwikkeling, geeft onderzoeker Daniel Postma uitleg over de bouw van het zodenhuis en reikt hij het eerste exemplaar uit van zijn boek Het zodenhuis van Firdgum – Middeleeuwse boerderijbouw in het Friese kustgebied tussen 400 en 1300.

Het Instituut voor Archeologie van de RuG en het Yeb Hettinga Museum reconstrueerden in 2013 een boerderij uit de vroege middeleeuwen. De meeste reconstructies in Nederland zijn van hout omdat deze onderdelen vaak worden gevonden tijdens opgravingen. Echter werden de muren van de woningen van terpbewoners in Friesland gemaakt van graszoden. Het project in Firdgum maakt deel uit van een meerjarig onderzoek naar de ontwikkeling en betekenis van dit type boerderijgebouw. De reconstructie moest duidelijk maken hoe het bouwen met zoden precies in zijn werk gaat en heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Het gebouw werd in juni 2013 succesvol opgeleverd maar stortte in november na een hevige regenbui deels in. Daarna is besloten het gebouw te herstellen, met aanpassingen van het ontwerp. De reconstructie is geheel gebouwd door vrijwilligers die vooral uit de directe omgeving afkomstig zijn. Zij zijn de eersten die zich na bijna duizend jaar weer met de ‘Oud-Friese’ zodenbouw hebben beziggehouden en beschikken daardoor over belangrijke praktijkervaring voor herstelwerk.

Lees hier meer over de reconstructie en het herstel van het zodenhuis en bekijk hieronder het filmpje over de bouw van de reconstructie.