Godlinzer kunstenaar schrijft boek en geeft lezing over Godlinze

 

In een afgeladen dorpshuis in Godlinze gaf oud-Godlinzenaar Reinout Krajenbrink (43) op 21 april een lezing over de geschiedenis van het dorp. Al enige tijd is hij bezig met een boek over de rijke historie van Godlinze.

Ruim vijf jaar geleden begon Krajenbrink met het verzamelen van historische verhalen over de wierde. Hij plaatste zijn bevindingen op een tijdlijn. “Je kunt dan ook beter van een kroniek spreken, dan van een boek dat je van begin tot eind leest”, aldus Krajenbrink, die illustrator en beeldend kunstenaar van beroep is. Niet toevallig kent zijn boek in wording fraaie illustraties, waarvan hij een aantal toonde tijdens zijn presentatie.

Krajenbrink begon in zijn presentatie 150.000 jaar geleden, toen landijs de bodem vormde. Daarna werden bezoekers meegenomen naar de tijd van de eerste wierdebewoners, om geleidelijk aan de 21ste eeuw te bereiken.

Klik op een afbeelding voor een volledige weergave

 

Voor zijn boek en presentatie put Krajenbrink naar eigen zeggen uit alle bronnen die maar voor handen zijn: boeken, foto’s, oude kaarten, overleveringen, archeologisch onderzoek, het archief, interviews en het internet. “Maar” zo zegt hij “het verhaal is eigenlijk nooit af. Telkens vind je weer iets nieuws. Al begint die puzzel na vijf jaar toch aardig compleet te worden. Ik vond het een mooi moment om mijn bevindingen met het dorp te delen.”

“Dit kan betekenen dat het dorp in de Karolingische tijd is platgebrand”

Welke puzzelstukjes voor hem de mooiste zijn? “Dat zijn er zo veel. Al is de vondst van het grafveld uit 600-800 na Christus voor Godlinze natuurlijk een absoluut hoogtepunt. Ook de archeologische vondsten bij aanleg van de riolering in 2014 lieten een nieuw licht schijnen op deze periode. Zo werd er een aslaag over een groot deel van de wierde aangetroffen, inclusief verbrande boerderijen. Dit kan betekenen dat het dorp in de Karolingische tijd is platgebrand.”

Kaart met de spitstoren van Godlinze - 1545

Kaart met de spitstoren van Godlinze – 1545

 

De kerk van Godlinze had geen zadeldak, maar een juffertoren van enorme omvang

Zelf deed Krajenbrink samen met zijn broer ook een ontdekking. Op oude kaarten troffen ze de kerk van Godlinze aan met een spits van enorme omvang. Opmerkelijk, want aangenomen wordt dat deze toren altijd een zadeldak heeft gehad. Krajenbrink denkt dat de spits voor 1600 van steen was, en dus een juffertoren. Dat laatste doet een citaat van de 16e eeuwse kroniekschrijver Abel Eppens vermoeden. Hij schreef in 1583 dat de Godlinser torne met steen upwelvet in december van dat jaar instortte. “Omdat de vermoedelijke juffertoren van Godlinze zo vroeg in de geschiedenis is ingestort, is het al die tijd onopgemerkt gebleven en denken we tegenwoordig dat alleen Holwierde, Onstwedde en Schildwolde zo’n unieke toren hadden. Nu mogen we Godlinze ook bij dit rijtje rekenen,” zegt Krajenbrink trots.