Symposium Terpen- en wierdenland in Warffum en Hallum

Kennis en de praktijk, beide kwamen ruimschoots aan bod tijdens het tweedaagse symposium op 4 en 6 oktober, waarmee het project ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’ officieel is afgesloten. Hoewel de uitvoering in een paar dorpen nog een aantal maanden zal duren, was er alle reden om alvast terug te kijken op een zeer geslaagd project. In Warffum presenteerden de wetenschappers hun bevindingen, in Hallum stonden de dorpenprojecten centraal. Samen vormende de dagen een mooie afspiegeling van wat er allemaal is bereikt sinds de start op 1 mei 2015.

Terugblik en uitnodiging
Het programma van dag 1 was net zo vol als de ontvangstruimte in het Spijslokaal op donderdagochtend. De 120 beschikbare plekken waren binnen een paar dagen uitverkocht. Het was dan ook aanschuiven in de banken van het kerkje waar de lezingen plaatsvonden. Als voorzitter van de mee-organiserende Waddenacademie verzorgde Jouke van Dijk hier de opening. Vervolgens kreeg gedeputeerde Henk Staghouwer het woord van dagvoorzitter Theo Spek. Hij vertelde met belangstelling te hebben uitgekeken naar de resultaten van het project. Vooral de betrokkenheid van de bewoners maakt ‘Terpen en wierdenland’ voor hem een mooi project. Aan het eind van zijn korte inleiding nodigde hij de organisatie dan ook uit met een vervolg te komen.

Leven op een terp
De vier onderzoekers die direct bij het project betrokken waren, maakten met hun lezingen duidelijk dat er nog veel te ontdekken valt in het terpen- en wierdenland. Zo vertelde Annet Nieuwhof enthousiast over haar onderzoek naar het leven van de eerste terpbewoners en hoe zij in hun basisbehoeften voorzagen. Mans Scheper liet de bezoekers met veel humor meeleven met zijn pogingen om groenten te telen op de kwelder om erachter te komen hoe de terpbewoners landbouw bedreven.

Cultuur en landschap
Johan Nicolay ging met niet minder enthousiasme in op zijn avonturen in Zweden, waar hij terecht was gekomen aan de hand van een 3D print van een deel van een helm. De beeldtaal op terpvondsten, maakte hij zijn toehoorders aan de hand van dit voorbeeld duidelijk, laat zien hoe zeer de terpbewoners verbonden waren met de Scandinavisch cultuur en met haar mythologie. Jeroen Wiersma nam de deelnemers iets minder ver mee terug in de tijd. Hij liet zien hoe het terpen- en wierdenland in de 16de en 17de eeuw steeds droger werd gemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn.

De resultaten van de wetenschappelijke onderzoeken zijn gebundeld in het boek ‘De geschiedenis van het terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’. Verkrijgbaar bij de boekhandels in het noorden van het land of via www.terpenonderzoek.nl.

schermafbeelding-2018-12-06-om-15-02-26

Dag 2
De tweede dag van het symposium stonden de dorpen en hun verhalen centraal. De organisatie had zich hiervoor geen mooiere dag kunnen wensen. In een zonovergoten Hallum kregen de ruim honderd deelnemers onder leiding van een aantal gidsen een rondleiding door het dorp. Op verschillende locaties stonden betrokken dorpsbewoners om hun project toe te lichten. Ook kunstenaar Ineke van der Blom was aanwezig om te vertellen over de vier stekjes die ze voor het dorp heeft ontworpen. De stekjes worden op dit moment geplaatst en 29 december officieel opgeleverd.

Voorafgaand aan het rondje Hallum, waren er een aantal korte lezingen in Het Trefpunt in het dorp. Overall projectleider Karin Sjoukes nam de bezoekers mee langs de hoogtepunten van het project Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling. Erik Betten gaf een korte inleiding op het boek dat hij in opdracht van de projectorganisatie heeft geschreven, waarna gedeputeerde Klaas Kielstra het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Hij benadrukte hoe belangrijk projecten als Terpen- en wierdenland zijn voor bewoners, maar ook voor bezoekers aan het gebied.

Meer weten? Bekijk hier het volledige verslag >