Vroegmiddeleeuws grafveld Godlinze in kaart gebracht

De bekende archeoloog Van Giffen, die begin vorige eeuw veel onderzoek naar terpen en wierden deed, had al aangetoond dat er in een veld bij Godlinze tussen de 7de en 9de eeuw mensen werden begraven. Hij schreef er een uitgebreid artikel over. Maar de exacte grenzen van het grafveld waren nog niet bekend. Daarin is nu verandering gebracht. Archeoloog Adriana Bakker van Salisbury Archeologie. Ook probeerde ze, onder grote belangstelling, het borgterrein terug te vinden in het landschap.

Karolingisch grafveld

Anders dan Bakker had verwacht, bleek het niet heel moeilijk om te bepalen waar het Karolingische grafveld bij Godlinze precies moet hebben gelegen. Maar dat maakt het volgens haar niet minder leuk dat het is gelukt. Grote bodemvondsten leverde het onderzoek met niet op, maar dat had ze ook niet verwacht. “Op een terp vind je altijd wel iets. Op zo’n terrein veel minder. We hebben wel wat botmateriaal gevonden. Dat zijn we nu aan het onderzoeken, om te kijken of het menselijk is.”

Leuke wisselwerking

Lastiger bleek het onderzoek naar het oude borgterrein in het wierdedorp. Van de borg is bekend dat die hier waarschijnlijk vanaf de 16de eeuw moet hebben gestaan. Aan het begin van de 18e eeuw werd hij afgebroken. Er is uit die periode nog maar weinig kaartmateriaal. Misschien juist wel daarom zijn de inwoners van Godlinze nieuwsgierig naar de plek. Zij wilden het onderzoek heel graag.
Voor haar maakt dat haar onderzoeken voor het project ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’ bijzonder, vertelt Bakker. “Die betrokken gemeenschap, dat is heel specifiek voor dit project, echt heel leuk. Je kunt je verhaal delen, maar wij krijgen ook veel informatie van de mensen die komen kijken. Er waren bijvoorbeeld leden van de historische vereniging, die veel wisten. Dan ontstaat er een leuke wisselwerking.” Als archeoloog is ze ook blij met de interesse in haar werk. Interesse is de basis voor goodwill en die is vaak nodig om ergens onderzoek te mogen doen.

Geofysisch onderzoek

In Godlinze speelde dit ook. De eigenaar van een groot deel van het terrein waarop de borg zou kunnen hebben gestaan, heeft liever geen onderzoek op zijn grond. Bakkeonderzoek-in-godlinze-2017-3r kon de nieuwsgierigheid van de twintig belangstellenden daardoor mar ten dele bevredigen met de resultaten van het geofysisch onderzoek. Hierbij wordt de weerstand gemeten met magnetische golven. Door de verschillen in dichtheid ontstaat een beeld van waar bijvoorbeeld een sloot kan hebben gelopen of een muur kan hebben gestaan. Met boringen kan vervolgens worden gecontroleerd of dat beeld klopt.

Op het voormalige borgterrein lieten de meters helaas maar weinig zien waarnaar geboord kon worden. Maar Bakker geeft de moed niet op. “We gaan het terrein nu op luchtfoto’s bekijken. Dan zie je soms verschillen in het landschap die je vanaf de grond niet ziet. We hopen dat dat nog extra informatie oplevert.