Gaat u nog op ontdekkingsreis door Terpen- en Wierdenland?

19/12/2017 t/m 06/05/2018

 
Nog tot 6 mei 2018 te zien in het Wierdenmuseum in Ezinge: ‘Pioniers van het Noorden, op ontdekkingsreis door Terpen- en Wierdenland’. Ga mee op reis door ruimte en tijd van het terpen- en wierdenland in Friesland en Groningen! Wie waren de eerste bewoners van dit onherbergzame kwelderlandschap? En hoe veranderden zij het in een vruchtbaar landbouwgebied? Met wie dreven ze handel? Hoe woonden ze? En wat geloofden ze?

Elk dorp zijn verhaal

‘Pioniers van het Noorden’ vertelt het ‘verhaal in ontwikkeling’ van het terpen- en wierdenland. De expositie laat per dorp zien wat er de afgelopen jaren door de wetenschappers en de bewoners aan geschiedenis boven tafel is gehaald. De dorpsverhalen van Firdgum, Hallum, Wynaldum, Godlinze, Ulrum en Warffum worden met elkaar verbonden in een aantal overkoepelende thema’s, zoals landbouw en kloosters.

Topstuk

Topstuk is de gereconstrueerde helm uit Hallum, waarvan de herkomst in het project ‘Terpen- en wierdenland, een verhaal in ontwikkeling’ is onderzocht. Maar er is veel meer te zien. Naast archeologische vondsten, toont de expositie hoe het landschap werd gevormd en door de bewoners gebruikt. Zo leer je dat er bij Ulrum mosterdzaad en tuinbonen zijn gevonden die hier al voor de tijd van de bedijking in de grond terecht moeten zijn gekomen en gaat het verhaal van Hallum in op de mieden met hun eendenkooien.

Ontdek het landschap zelf

De expositie nodigt uit om zelf het landschap te gaan ontdekken. Wie het gebied kent, weet hoe mooi het er wandelen en fietsen is. Ezinge is tot 6 mei het ideale startpunt. Na een bezoek aan ‘Pioniers van het Noorden’ bekijk je het landschap met andere ogen.

Tentoonstelling Pioniers van het Noordenpioniers-005pioniers-029