App Historisch Godlinze voert gebruiker terug naar 1919

Beleef de opgraving van archeoloog Van Giffen

Wat zag archeoloog Albert van Giffen bij de opgraving van het middeleeuwse grafveld in Godlinze? Met de app ‘Historisch Godlinze’ die vanaf deze week gratis beschikbaar is in app- en playstore beleef je zijn onderzoek mee. Door middel van augmented en virtual reality waan je jezelf op het oude grafveld in 1919.

Urnen en grafgiften
Het middeleeuwse grafveld ten zuidwesten van Godlinze is  tussen de late zevende en de vroeg negende eeuw in gebruik geweest. Het grafveld is een voormalige wierde. Deze werd in 1919 afgegraven en onderzocht door de bekende Groninger archeoloog Albert van Giffen. Hij trof in het grafveld resten van 115 mensen aan. De meesten waren begraven, een aantal was gecremeerd en bijgezet in 35 urnen. Zestig skeletten waren waarschijnlijk al eerder verdwenen, door afgravingen en grondbewerking. In de graven vond Van Giffen ook grafgiften, zoals lanspunten, verschillende soorten zwaarden, stijgbeugels, messen, gespen en scharen.

Terug in de tijd
Samen met de werkgroep van inwoners van Godlinze is bepaald hoe het verhaal van het grafveld van Godlinze het beste kan worden verteld. Eén van de resultaten is de app ‘Historisch Godlinze’. Hiervoor is het complete grafveld, met de urnen en een aantal grafgiften waarheidsgetrouw en in detail in 3D nagemaakt. De app maakt ze met behulp van augmented reality zichtbaar. Daarnaast kan de gebruiker in virtual reality ‘daadwerkelijk’ door het grafveld lopen. Dit kan via het telefoonscherm of, om de geschiedenis nog beter te beleven, door het toestel in een 3D bril of cardbox te plaatsen.

Ommetje
Naast de 3D AR en VR functies, zijn in de app ook unieke plekken en verhalen van Godlinze opgenomen. Zo kan de gebruiker een dronevideo bekijken of met behulp van een interactieve kaart met foto’s en teksten het ‘Ommetje van Godlinze’ wandelen.

De app “Historische Godlinze” is ontwikkeld door MultiMediaMarkers BV en voor IOS en Android te downloaden in de appstores en via www.MultiMediaMarkers.com.

Thuis downloaden
Door het vele beeldmateriaal is de app een flink aantal MB’s. We adviseren u daarom de app te downloaden op een locatie waar u toegang heeft tot wifi.

app godlinze