Nynke van der Laan over de aantrekkingskracht van ‘haar’ wierdedorp

Ruim 35 jaar geleden werd ze geboren in Godlinze. Vanuit haar geboortehuis op de wierde keek Nynke van der Laan uit op de 13de-eeuwse Pancratiuskerk. En hoewel Godlinze nog geen 300 inwoners telt, verveelde ze zich geen moment in haar kindertijd. Als puber werd dat anders, de grote stad lonkte. Als dochter van een Groningse vader en Friese moeder vertrok ze – toevallig of niet – naar Leeuwarden en later Groningen. Nu denkt ze aan een terugkeer. Waarin schuilt de aantrekkingskracht van ‘haar’ wierdedorp? Lees hier het hele verhaal van Nynke, dorpscorrespondent en werkgroeplid in Godlinze.

“Het was heel fijn opgroeien in Godlinze”, denkt Nynke terug. “Spelen in de weilanden en ‘s winters schaatsen op het Godlinzermaar. Daarnaast werd er best veel georganiseerd voor kinderen in het dorp.” Maar ook bij huis was er genoeg te beleven voor de jonge Nynke. Op een gedeelte van de tuin heeft vroeger het erf van een borg gelegen. Het aangrenzende slootje zou zelfs tot de omliggende gracht hebben behoord. “Mijn ouders hadden er jarenlang een moestuin en groeven regelmatig iets op. Porseleinen scherven, rookpijpjes van klei en munten. Ze vertelden me over de borg en lieten me de vondsten zien, dat vond ik toen al reuze interessant.” Nynke’s interesse voor de geschiedenis van Godlinze was gewekt.

Tuin naar kerkHaat-liefde-verhouding met rust en ruimte
Intussen woont Nynke al zo’n tien jaar in de stad Groningen. Maar helemaal ‘stadjer’ is ze nooit geworden. Bijna wekelijks keert ze terug naar haar geboortedorp. Waar ze als puber ‘vluchtte’ voor de rust en ruimte, trekken deze elementen haar nu juist weer aan. Geregeld is ze fietsend in het omliggende weidse landschap te vinden. Ook fotografeert ze graag bijzondere plekjes in het dorp.

Werkgroep Godlinze
Sinds een aantal maanden is Nynke betrokken bij het project Terpen- en Wierdenland in Godlinze. Met foto’s en verhalen is ze ‘dorpscorrespondent’ voor de website en als werkgroeplid denkt ze mee over het vertalen van de historie naar praktische toepassingen in het dorp. “Dit project sluit precies aan op mijn interesses. Ik houd namelijk van het Groninger landschap, geschiedenis en natuurlijk Godlinze. Een bijzonder dorp dat meer aandacht verdient.”

En zo denken meer ‘Glinzers’ erover. Zo is ruim voor de officiële projectstart in het dorp al een werkgroep gevormd. Met naast Nynke nog vijf enthousiastelingen, en binnenkort wellicht nog meer. Ook Nynke’s voormalige overbuurman Reinout Krajenbrink doet mee. Hij is kunstenaar en publiceerde eerder dit jaar een 3D-animatie van Godlinze anno 1550. Ook gaf hij een lezing tijdens een kennismakingsavond met het project, die de werkgroep op 25 februari organiseerde. Op 11 mei is de officiële projectstart in het dorp. Nynke kijkt ernaar uit. “We hebben zin om aan de slag te gaan, er zijn al genoeg ideeën.”

Aanrader
Nynke kan het iedereen aanraden om bezig te gaan met de historie van zijn/haar dorp of stad. “Het is hartstikke leuk. Je komt veel te weten en gaat daardoor anders naar elementen in het dorp kijken. Het mooie aan dit project is ook dat je heel direct inbreng hebt in de praktische toepassingen waarmee ‘het verhaal’ van je dorp beter zichtbaar en beleefbaar kan worden gemaakt.”

 

Net als Nynke aan de slag met de historie van uw dorp?
Op 11 mei is de startavond in Godlinze. U kunt dan kennismaken met de archeoloog, de landschapshistoricus, de dorpenbegeleider, kortom: met het hele projectteam. We leggen uit wat we in het project allemaal gaan doen én hoe u zelf kunt meedoen.
Plaats: Dorpshuis Godlinze
Inloop: 19.00 – 19.30 uur
Start programma: 19.30 uur

Meedoen met het project Terpen- en Wierdenland kan op verschillende manieren. En zo veel u wilt. U kunt bijvoorbeeld:

  • Informatie of foto’s aanleveren voor de website
  • Historische verhalen of foto’s plaatsen op de digitale dorpsatlas
  • Deelnemen aan een werkgroep
  • Meehelpen met archeologisch of landschappelijk onderzoek

Meer informatie en aanmelden >

 

Foto’s: Nynke van der Laan