Wierden in Middag-Humsterland

planten-heg-saaksum-klein-320x240

De mooiste archieven van het landschap

Wierden zijn identiteitsbepalende landschapselementen. Met hun oeroude boerderijen en stoere kerken geven ze het wierdenland zijn karakter. In Middag-Humsterland werkt Landschapsbeheer samen met bewoners en gemeenten aan het versterken van de oude wierdestructuur. In Ezinge en Saaksum.

Wierden vertellen een geschiedenis van honderden jaren en zijn letterlijk de archieven van het kleigebied. In het project ‘Herstel en Versterking Wierden in Middag-Humsterland’ werken we aan het zichtbaar en beleefbaar maken van die geschiedenis. In een aantal dorpsbijeenkomsten konden bewoners hun ideeën en wensen kenbaar maken. Daarna zijn de plannen met een werkgroep uit het dorp verder uitgewerkt. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dacht en keek mee om aan te geven welke maatregelen wenselijk zijn om de identiteit van het landschap en de wierdedorpen te behouden of te versterken.

Dorpsgezicht

Om de wierde van Saaksum beter zichtbaar te maken, is de terugkerende opslag van de beplanting langs de Roodehaansterweg verwijderd. Ook aan de andere zijde van het dorp is een deel van de beplanting weggehaald om zicht op het wierdedorp te krijgen. Daarnaast krijgt het erf van het centraal op de wierde gelegen dorpshuis een flinke opknapbeurt, zodat het beter past in de historische omgeving. In samenwerking met gemeente Zuidhorn en Waterschap Noorderzijlvest wordt het ‘haventje’ van Saaksum opgeknapt.

Ook in Ezinge krijgt het ‘havenplein’ bij de ingang van het dorp een nieuw gezicht. Er worden nieuwe trappen en steigers aangelegd, zodat er een aantrekkelijke entree voor het dorp ontstaat. Langs de ijsbaan is de steilrand van de wierde beter zichtbaar gemaakt. Ook is een beeldbepalend erf opgeknapt. De historische dorpskern kreeg op diverse plekken nieuw groen. Als het financieel mogelijk is, wordt er ook een verbinding gelegd tussen het Museum Wierdenland en de dorpsentree.

Bezoekersinformatie

Beide wierdedorpen krijgen informatieborden om bezoekers bekend te maken met hun geschiedenis. In Ezinge kunnen bezoekers straks ook informatie ophalen via de QR-codes die op een aantal woningen in de Torenstraat worden aangebracht.

Wierden in Middag-Humsterland

Locatie: Ezinge en Saaksum

Samenwerkingspartners: bewoners, gemeenten en Waterschap Noorderzijlvest

Start: 2014

Afgerond: oktober 2015

Onze rol: projectleider

Mogelijk gemaakt door: Provincie Groningen, gemeenten Winsum en Zuidhorn en Regio Groningen – Assen.

 

bron: Landschapsbeheer Groningen